Asbest verwijderen

Zit je nog vast aan een dak met asbest en wil je daar verandering in brengen? Geeldak is jouw partner in professionele asbestverwijdering. Bescherm je huis én gezondheid door vandaag nog actie te ondernemen!

Professionele asbestverwijdering

Asbest laten verwijderen

Oude onderdaken, daken met golfplaten en kunstleien kunnen mogelijk asbest bevatten. Naarmate een asbest dak ouder wordt en verweert, neemt het risico toe dat schadelijke asbestvezels in de omgeving vrijkomen. Dit vormt een gevaar voor zowel het milieu als de gezondheid. Als je een dak met asbest hebt, is het van groot belang om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en indien nodig het dak te laten verwijderen en vervangen.

Als de schade alleen cosmetisch is (losse of gebroken dakbedekking), kan het worden genegeerd. Als u water ziet binnenkomen via het dak, dan moet dit probleem snel worden verholpen. Een dak moet vocht buiten houden en als er een lek is, kan de hele structuur van het dak beschadigd raken.

Professionele asbestverwijdering bij Geeldak

Bij Geeldak specialiseren we ons in het veilig verwijderen van asbest. Onze vakmensen combineren expertise met specifieke technieken om asbest te verwijderen.  Bovendien zorgen we voor een compleet nieuw dak zodat  je kan genieten van een duurzame en asbestvrije thuis!

De soorten asbestdaken

Hoe kan ik een asbest dak herkennen?

De twee voornaamste asbestdaken zijn asbestleien en asbestgolfplaten. In het verleden waren ze geliefd vanwege hun duurzaamheid en brandwerendheid, maar tegenwoordig zijn ze een enorm risico voor je gezondheid. Ontdek hieronder hoe je een asbest dak identificeert en welke soorten er zijn. 

Asbest dak verwijderen

Asbestleien

Asbestleien zijn bouwmaterialen gebruikt voor dak- en gevelbekleding, gemaakt van een mengsel van cement en asbestvezels. Deze materialen waren populair vanwege hun duurzaamheid en brandwerendheid, maar zijn nu verboden vanwege de gezondheidsrisico’s die asbestvezels met zich meebrengen bij inademing.

Heb je een dak met kunstleien dat tussen 1990 en 1998 is geplaatst? Dan is het belangrijk om goed te kijken naar de fabrikant en de uitvoering. Als je een dak hebt dat na 1998 is geplaatst, dan zit je goed en bevat jouw dak geen asbest. Na die datum was het namelijk verboden.

Asbestleien hebben over het algemeen een lichtgrijze of donkergrijze kleur. Ze hebben een glad oppervlak en zijn relatief dun. Vroeger werden ze vaak zwart of rood geverfd om het dak een “natuurlijke” uitstraling te geven. Het verschil met andere kunstleien is dus niet opvallend aan de buitenkant. De beste manier om ze te identificeren is door te kijken naar de fabrikant en het fabricagejaar. Meestal hebben de leien een rechthoekige vorm en een afmeting van ongeveer 60 cm x 30 cm.

Wanneer asbestleien breken, breken ze meestal in dunne, rechte stukken met scherpe randen, in tegenstelling tot natuurlijke leien die vaak in onregelmatige stukken breken en een ruwe textuur hebben.

Asbesthoudende leien worden soms voorzien van een etiket of markering waarop vermeld staat dat ze asbest bevatten. Dit kan nuttig zijn bij het identificeren van de dakbedekking.

Asbestgolfplaten.

Asbestgolfplaten

Asbestgolfplaten zijn golfvormige platen gebruikt voor dakbedekking, vervaardigd uit een combinatie van asbestvezels en cement. Ze werden veelal toegepast vanwege hun sterkte, duurzaamheid en weerbestendigheid, maar het gebruik ervan is inmiddels verboden door de gezondheidsgevaren die asbest kan opleveren. 

Vanaf 1 januari 1994 is het verboden om asbest te verwerken in golfplaten. Als je golfplaten hebt gekocht na die datum en ze komen uit Europa, dan is er geen asbest meer aanwezig. Als je ze vóór die datum hebt gekocht, is de kans groot dat er asbest in je dak zit

Asbest golfplaten kun je herkennen aan hun codering of markering.

Als je de bouwplannen van je schuur/stal/hoeve/magazijn nog hebt en er staat bij het type dakbedekking “ABC” golfplaat, dan zit er asbest in. ABC staat namelijk voor asbestcement.

Asbest golfplaten kun je vaak gewoon herkennen wanneer je ze ziet. Ze zien er vaak verweerd uit en er groeit mos op. Soms kun je ook witte spikkels zien (tenzij ze destijds zwart geverfd waren), wat ook op asbest wijst. Als je een honingraatstructuur ziet aan de onderkant (gebruik een zaklamp), dan heb je ook te maken met asbest.

Een vlamtest is ook een betrouwbare manier om asbest op te sporen. Als je met een vuurvlam (aansteker) over asbestvezels gaat (neem ergens een afgebroken hoek of een gebroken plek), en deze vezels alleen gloeien zonder op te branden, is de kans groot dat je te maken hebt met asbest. Asbestvrije vezels zullen door hitte uiteenvallen, maar asbestvezels zijn hittebestendig.
Dakwerker hellend dak
GIOVANNI POELMAN
Ploegbaas Geeldak
Dakwerker asbest verwijderen

Asbest zelf verwijderen of laten doen?

In Vlaanderen mag je zelf asbest verwijderen. Echter, zonder het juiste materiaal, kennis en werkwijze is er een groot risico dat er veel asbestvezels in de omgeving terechtkomen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat het afvoeren van asbestleien of golfplaten geen eenvoudige klus is en geld kost.

Je doet er daarom goed aan een gespecialiseerde asbestverwijderaar in te schakelen. Deze professionele dakwerkers hebben een speciale opleiding gevolgd en weten precies hoe ze te werk moeten gaan, welke voorzorgsmaatregelen ze moeten nemen en welke aandachtspunten ze in gedachten moeten houden. Een vakman weet bijvoorbeeld dat je de asbestplaten voorzichtig moet verwijderen, alles moet verzamelen in een luchtdichte container, bij voorkeur een lift moet gebruiken om de platen veilig naar beneden te brengen en het overlappen van de platen moet vermijden, …

Voorkom gezondheidsrisico’s door asbest. Vertrouw op Geeldak voor een veilige en efficiënte asbestverwijdering!

Onze aanpak

Proces van asbestverwijdering

Bij Geeldak volgen we een veilig stappenplan voor de verwijdering van asbest, met de focus op bescherming en vakmanschap. Wij zorgen voor een totaaloplossing van het verwijderen van asbest tot het plaatsen van een nieuw dak!

Inspectie asbest

We voeren een grondige inspectie uit om de aanwezigheid en de staat van asbest in uw dak te beoordelen. Deze fase is essentieel voor het plannen van een veilige en effectieve verwijderingsstrategie, specifiek afgestemd op uw woning.

Asbestverwijdering

Na de inspectie volgt de daadwerkelijke asbestverwijdering. Met strikte veiligheidsmaatregelen en conform de laatste wetgeving, verwijdert ons deskundige team alle asbestmaterialen van uw dak

Plaatsen nieuwe gevel of dak

Na de verwijdering van asbest zorgen we voor een nieuw dak of gevel. Hierdoor kan u opnieuw met een gerust hart wonen.

Dakwerken Geeldak

Gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf

Op zoek naar een expert in asbestverwijdering? Kies voor GeelDak, uw gecertificeerde partner in asbestverwijdering.

Met meer dan 15 jaar ervaring in dak- en gevelwerken combineren wij vakmanschap met zorg voor uw woning.  Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap naar een duurzame en veilige woning!

Veilig en snel

GeelDak is in het bezit van het attest asbestverwijderaar volgens eenvoudige handelingen.

Vakmanschap

Met meer dan 15 jaar ervaring in dak -en gevelwerken staan wij garant voor hoogwaardige kwaliteit en vakmanschap.

Uw dak is ons vak

We zijn gespecialiseerd in het aanleggen en renoveren van hellende daken.

Bij GeelDak kan je terecht voor al jouw dakwerken.

MAAK NU JOUW AFSPRAAK

Heb je nog vragen?

Veelgestelde vragen

Indien het nog in goede staat is, ben je niet verplicht om je asbest dak meteen te verwijderen. Toch raden we aan om dat zo snel mogelijk te doen. 

Voor het laten verwijderen van een asbest dak moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van € 15 à € 20 per m². Daarnaast komen er nog extra kosten bij voor het afvoeren van de asbesthoudende materialen. Reken hiervoor op een gemiddelde prijs van € 240 per ton. *Prijzen zijn slechts indicatief

Via verschillende premies van de Vlaamse overheid kunt u een aanzienlijk deel van de kosten voor dakwerken terugkrijgen. Deze omvatten het verlaagde BTW-tarief, de overkoepelende renovatiepremie, premies voor dakisolatie en lokale premies van de gemeente. Bent u benieuwd naar de exacte kosten van dakwerken? Wij bieden graag begeleiding bij het aanvragen van premies om u te helpen de kosten van uw dakwerken te verlagen.

Dit is afhankelijk van de grootte van het project. Een gemiddelde woning met asbestleien duurt 1 a 2 dagen. 

Asbest is een natuurlijk mineraal met een vezelstructuur die het breed toepasbaar maakte in de bouw. Van isolatiemateriaal tot dakbedekking, asbest leek de ideale oplossing. Maar deze vezels, onzichtbaar en licht als lucht, dragen een verborgen gevaar. Wanneer ze vrijkomen en ingeademd worden, kunnen ze ernstige gezondheidsrisico’s zoals asbestose en diverse vormen van kanker veroorzaken. Het gebruik ervan is vandaag de dag sterk gereguleerd waardoor de kennis en expertise in asbestverwijdering onmisbaar zijn voor een gezonde leefomgeving.

Onderzoek toont aan dat de schadelijke asbestvezels in golfplaten en leien al na twintig jaar in de omgeving kunnen vrijkomen. Dat komt door veroudering en verwering van het materiaal, zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde.

 

Meer informatie vindt u hier.

Je mag jouw asbestdak in geen geval ontmossen. Hierbij kunnen asbestvezels vrijkomen. Daarnaast is het plaatsen van een overzetdak of het plaatsen van zonnepanelen verboden. Door de werken wordt het asbestdak namelijk beschadigd waardoor ook onderliggende materialen besmet zullen worden.

Als je dak niet beschadigd is dan heb je nog even tijd om je asbestdak te verwijderen of vervangen. Indien je dak beschadigd of als je ingrijpende werken wilt doen, dan moet je het asbesthoudende dak vervangen (of verwijderen).