Asbest verwijderen

Oude onderdaken, daken met golfplaten en kunstleien kunnen mogelijk asbest bevatten. Naarmate een asbest dak ouder wordt en verweert, neemt het risico toe dat schadelijke asbestvezels in de omgeving vrijkomen. Dit vormt een gevaar voor zowel het milieu als de gezondheid. Als je een dak met asbest hebt, is het van groot belang om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en indien nodig het dak te laten verwijderen en vervangen.

Hoe kan ik een asbest dak herkennen?

Benieuwd hoe je asbesthoudende materialen identificeert? Er zijn verschillende herkenningsmethoden:

Asbest dak verwijderen

Asbestleien

Productieperiode: Heb je een dak met kunstleien dat tussen 1990 en 1998 is geplaatst? Dan is het belangrijk om goed te kijken naar de fabrikant en de uitvoering. Als je een dak hebt dat na 1998 is geplaatst, dan zit je goed en bevat jouw dak geen asbest. Na die datum was het namelijk verboden.

Visuele inspectie: Asbestleien hebben over het algemeen een lichtgrijze of donkergrijze kleur. Ze hebben een glad oppervlak en zijn relatief dun. Vroeger werden ze vaak zwart of rood geverfd om het dak een “natuurlijke” uitstraling te geven. Het verschil met andere kunstleien is dus niet opvallend aan de buitenkant. De beste manier om ze te identificeren is door te kijken naar de fabrikant en het fabricagejaar. Meestal hebben de leien een rechthoekige vorm en een afmeting van ongeveer 60 cm x 30 cm.

Kenmerkende breuk: Wanneer asbestleien breken, breken ze meestal in dunne, rechte stukken met scherpe randen, in tegenstelling tot natuurlijke leien die vaak in onregelmatige stukken breken en een ruwe textuur hebben.

Etiketten of markeringen: Asbesthoudende leien worden soms voorzien van een etiket of markering waarop vermeld staat dat ze asbest bevatten. Dit kan nuttig zijn bij het identificeren van de dakbedekking.

Een vlamtest is ook een betrouwbare manier om asbest op te sporen. Als je met een vuurvlam (aansteker) over asbestvezels gaat (neem ergens een afgebroken hoek of een gebroken plek), en deze vezels alleen gloeien zonder op te branden, is de kans groot dat je te maken hebt met asbest. Asbestvrije vezels zullen door hitte uiteenvallen, maar asbestvezels zijn hittebestendig.
Dakwerker hellend dak
GIOVANNI POELMAN
Ploegbaas Geeldak

Asbestgolfplaten

Productieperiode: Vanaf 1 januari 1994 is het verboden om asbest te verwerken in golfplaten. Als je golfplaten hebt gekocht na die datum en ze komen uit Europa, dan is er geen asbest meer aanwezig. Als je ze vóór die datum hebt gekocht, is de kans groot dat er asbest in je dak zit.

Markering op de plaat: Asbest golfplaten kun je herkennen aan hun codering of markering.

Bouwplannen: Als je de bouwplannen van je schuur/stal/hoeve/magazijn nog hebt en er staat bij het type dakbedekking “ABC” golfplaat, dan zit er asbest in. ABC staat namelijk voor asbestcement.

Op het zicht: Asbest golfplaten kun je vaak gewoon herkennen wanneer je ze ziet. Ze zien er vaak verweerd uit en er groeit mos op. Soms kun je ook witte spikkels zien (tenzij ze destijds zwart geverfd waren), wat ook op asbest wijst. Als je een honingraatstructuur ziet aan de onderkant (gebruik een zaklamp), dan heb je ook te maken met asbest.

Dakwerker asbest verwijderen

Gecertificeerd in het verwijderen van asbest

Voordelen van jouw asbestdak door GeelDak te laten verwijderen

Het uitvoeren van werkzaamheden in gebouwen waar asbest aanwezig is, kan een ernstig gevaar vormen voor de gezondheid. Het is van het grootste belang dat het verwijderen van asbest altijd wordt overgelaten aan een ervaren en professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in asbestverwijdering. Het is absoluut noodzakelijk om de risico’s van blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren en de veiligheid van zowel de werknemers als de bewoners te waarborgen.

Reglementering wordt alsmaar strenger en strenger

Is asbest verwijderen verplicht?

Hoe langer je wacht, hoe duurder en moeilijker het wordt om veilig asbesthoudend materiaal te verwijderen. Bovendien zal het in de toekomst waarschijnlijk verplicht worden om asbestdaken te verwijderen vanwege steeds strenger wordende regelgeving. Als je jouw dak wilt vernieuwen, heb je zelfs geen andere keuze dan eerst het asbestdak te laten verwijderen.

Premies

Via verschillende premies van de Vlaamse overheid kunt u een aanzienlijk deel van de kosten voor dakwerken terugkrijgen. Deze omvatten het verlaagde BTW-tarief, de overkoepelende renovatiepremie, premies voor dakisolatie en lokale premies van Sint-Lievens-Houtem. Bent u benieuwd naar de exacte kosten van dakwerken? Wij bieden graag begeleiding bij het aanvragen van premies om u te helpen de kosten van uw dakwerken te verlagen.

Veilig asbest verwijderen

Asbestdak zelf verwijderen?

In Vlaanderen mag je zelf asbest verwijderen. Echter, zonder het juiste materiaal, kennis en werkwijze is er een groot risico dat er veel asbestvezels in de omgeving terechtkomen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat het afvoeren van asbestleien of golfplaten geen eenvoudige klus is en geld kost.

Je doet er daarom goed aan een gespecialiseerde asbestverwijderaar in te schakelen. Deze professionele dakwerkers hebben een speciale opleiding gevolgd en weten precies hoe ze te werk moeten gaan, welke voorzorgsmaatregelen ze moeten nemen en welke aandachtspunten ze in gedachten moeten houden. Een vakman weet bijvoorbeeld dat je de asbestplaten voorzichtig moet verwijderen, alles moet verzamelen in een luchtdichte container, bij voorkeur een lift moet gebruiken om de platen veilig naar beneden te brengen en het overlappen van de platen moet vermijden, …

Vakmanschap

GeelDak is in het bezit van het attest asbestverwijderaar volgens eenvoudige handelingen.

Familiebedrijf

GeelDak is een familiebedrijf dat geleid wordt door zaakvoerder Geoffrey en zijn broers.

Uw dak is ons vak

Fijne en kwalitatieve afwerking.

Bij GeelDak kan je terecht voor al jouw dakwerken.

MAAK NU JOUW AFSPRAAK

Heb je nog vragen?

Veelgestelde vragen

Indien het nog in goede staat is, ben je niet verplicht om je asbest dak meteen te verwijderen. Toch raden we aan om dat zo snel mogelijk te doen. 

Voor het laten verwijderen van een asbest dak moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van € 15 à € 20 per m². Daarnaast komen er nog extra kosten bij voor het afvoeren van de asbesthoudende materialen. Reken hiervoor op een gemiddelde prijs van € 240 per ton. *Prijzen zijn slechts indicatief