Dakisolatie

Zoek je een vakman voor het uitvoeren van een dakisolatie? Bij GeelDak specialiseren we ons in isolatieoplossingen op maat die perfect passen bij elk type dak.

Geeldak - uw specialst in dakisolaties

Waarom je dak isoleren?

Dakisolatie is niet alleen een slimme keuze voor het milieu, het is ook een verstandige investering voor je woning.  Het verlaagt je energierekeningen aanzienlijk en verbetert het wooncomfort, terwijl het ook je ecologische voetafdruk vermindert. 

Daarnaast is het sinds 2015 verplicht in België om je dak te isoleren. Deze milieubewuste keuze zorgt niet alleen voor een comfortabeler huis, maar draagt ook bij aan een gezondere planeet.  Kortom, dakisolatie is een slimme keuze voor zowel de planeet als voor je portefeuille! 

Energiebesparing

Goede isolatie betekent minder energieverbruik voor verwarming in de winter en koeling in de zomer.

Woningwaarde

Door je dak te isoleren verbeter je de energie-efficiëntie van je woning, wat bijdraagt aan een hogere marktwaarde.

Wettelijk verplicht

Sinds 2015 is dakisolatie verplicht in België. Dit onderstreept het belang van energie-efficiëntie en milieubescherming op nationaal niveau.

Mogelijkheden bij Geeldak

De soorten dakisolatiematerialen

Dakisolatie kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van het materiaal waaruit ze zijn vervaardigd. De drie belangrijkste groepen zijn minerale, kunststof en ecologische isolatie. Bij het kiezen van het meest geschikte type dakisolatie voor jouw dak, moet rekening worden gehouden met verschillende factoren, waaronder de beschikbare ruimte, de opbouw van het dak en persoonlijke voorkeuren.

Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal gemaakt van gerecycled glas en zand. Het is licht van gewicht, gemakkelijk te snijden en te installeren, en biedt uitstekende thermische en akoestische isolatie.

Schapenwol is biologisch afbreekbaar en biedt goede thermische isolatie. Het kan vocht reguleren en is bestand tegen schimmels en bacteriën. Echter, het is meestal duurder dan synthetische isolatiematerialen.

Steenwol (ook wel rotswol) is gemaakt van gesmolten gesteente.  Het is zeer brandwerend, waterafstotend en biedt uitstekende thermische en akoestische isolatie.  Het is ten slotte bestand tegen schimmels en bacteriën.

Dakisolatie schapenwol

Dak- en zolderisolatie bij Geeldak

Ontsnap aan de torenhoge energiekosten en creëer een comfortabele thuis door het isoleren van jouw dak. Bij geeldak kan u terecht voor isolatieoplossingen op maat, dit voor zowel platte- en hellende daken. Wij hebben het juiste materiaal en expertise om jouw dak duurzaam te isoleren.  

Schuin dak isoleren.

Isolatie van hellende daken

Door je hellend dak (of schuin dak) te isoleren kan je tot wel 30% aan energiekosten besparen. Je hebt de optie om te isoleren aan de binnen- of buitenkant van het dak. Zet vandaag nog de stap naar een duurzamere woning en contacteer ons meer informatie!

Plat dak isoleren

Isolatie van platte daken

Met de juiste isolatiematerialen, zoals PIR, XPS of EPS, kunt u aanzienlijke energiebesparingen realiseren en de levensduur van uw dak verlengen.  Wij helpen bij zowel de warme dak constructie, waarbij isolatie bovenop de dakconstructie komt, als de omgekeerde dak methode die extra bescherming biedt tegen weersinvloeden.

Duurzaam isoleren
doe je bij Geeldak!

We begrijpen de specifieke eisen van verschillende soorten daken en kunnen u helpen de juiste isolatieoplossing voor uw woning te vinden. Daarnaast bieden we een breed scala aan isolatiematerialen, zodat u kunt kiezen welk materiaal het beste bij uw behoeften en budget past.
Geoffrey Poelman
GEOFFREY POELMAN
Zaakvoerder

Onze isolatiewerken

Uw aannemer voor dakisolaties

Vakmanschap voor elke isolatieklus

Ook voor zolderisolatie kan u bij GeelDak terecht.

We weten wat verschillende daken nodig hebben en kunnen u helpen bij het vinden van de beste isolatie voor uw huis. Daarnaast hebben we vele soorten isolatiematerialen waaruit u kunt kiezen, zodat u kunt vinden wat past bij uw behoeften en budget.

Gratis offerte gewenst?

Contactformulier
+32

Heb je nog vragen?

Veelgestelde vragen

Bij het isoleren van een dak speelt de dikte van de isolatie een belangrijke rol. Als je voldoende ruimte hebt, is het beste om goedkope dakisolatiematerialen zoals glaswol te kiezen. Als je echter optimaal gebruik wilt maken van de ruimte onder het dak, dan is het beter om isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde te kiezen.

Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop.

Kunststof isolatieplaten: Synthetische isolatiematerialen zoals PUR, PIR, XPS of EPS zijn stevige isolatieplaten die gemaakt zijn van een kunststof schuim. Ze isoleren goed bij lage diktes en zijn soms ook drukvast. Deze platen zijn erg geschikt voor zoldervloerisolatie maar kunnen ook voor het dak gebruikt worden. Ze zijn relatief goedkoop en goed bestand tegen vocht.

Ecologische isolatiematerialen: Wil je zoveel mogelijk gebruik maken van ecologische materialen? Tegenwoordig kan je kiezen uit een breed assortiment milieuvriendelijke isolatiematerialen zoals schapenwol, houtwol, papiervlokken, hennep en kurk. Deze natuurlijke materialen zijn wel een stuk duurder maar ze zijn damp-open en beschikken over een hoge warmteopslagcapaciteit.

Dankzij de isolatie van het dak is het mogelijk om het warmteverlies van een gebouw met 25-30% te verminderen. Het isoleren van je zolder vals plafond zorgt voor een hoger thermisch comfort, zowel in de zomer als in de winter.

Het is niet de dikte die de doorslag zal geven of jouw dikte voldoende zal zijn. Meer isolatie is beter, dus dikker is altijd de moeite waard, maar hoe dik je gaat hangt af van persoonlijke en financiële factoren. De dikte hangt af van de (Rd-waarde) van het dakmateriaal.

Dankzij de isolatie van het dak is het mogelijk om het warmteverlies van een gebouw met 25-30% te verminderen. Het isoleren van je zolder vals plafond zorgt voor een hoger thermisch comfort, zowel in de zomer als in de winter.

Als minimumnorm geldt een Rd-waarde dakisolatie van 0,75m² K/W. Dit stemt overeen met een laag specifiek isolerend materiaal van 3 à 4cm (maar dit verschilt naargelang het materiaal dat wordt gebruikt). Het isolatiemateriaal heeft een lambdawaarde van hoogstens 0,10 W/mK. Een geïsoleerde zoldervloer bij onverwarmde en onbewoonde zolder, geldt als een geïsoleerd dak.

De dakisolatienorm is weliswaar een minimale woningkwaliteitsnorm. Wie slim is en goed wil isoleren doet dus best meteen veel beter, door te kiezen voor dikker en beter isolerend materiaal!

Het is niet de dikte die belangrijk is maar de Rd-waarde. Voor meer informatie raden we aan om naar de website van MijnVerbouwPremie te surfen. Het spreekt voor zich dat GeelDak je graag adviseert in jouw keuze.

U kunt de premie digitaal aanvragen via het online loket. Een overzicht van alle noodzakelijke documenten vindt u hier

De meest gebruikelijke methode om een dak te isoleren, is van binnenuit. Dit is vooral geschikt wanneer de dakconstructie in goede staat verkeert en de zolderruimte niet te vol is. Bovendien is het ook de meest kosteneffectieve methode. Het isoleren van binnenuit kan echter de beschikbare ruimte onder het dak verkleinen. Als de zolder rommelig is of de ruimte beperkt, verdient isolatie van buitenaf de voorkeur. Houd er echter rekening mee dat deze optie aanzienlijke financiële kosten met zich meebrengt, omdat het dak volledig moet worden verwijderd. Om deze reden wordt uitwendige isolatie vaak gekozen wanneer het dak in slechte staat verkeert en renovatie nodig heeft.

De meest gestelde vraag

Wat kost dakisolatie?

Oppervlakte + dikte dakisolatie

Voor de isolatie van je dak speelt de totale oppervlakte een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter voor dakisolatie. Dit komt doordat de voorbereidende werkzaamheden vaak evenveel inspanning vergen, ongeacht de omvang van het project. Hetzelfde geldt voor de dikte van de dakisolatie.

Dak isolatiemateriaal​

Wil je jouw dak isoleren, dan speelt de prijs ook een rol, die afhankelijk is van het gekozen isolatiemateriaal. Meer informatie over de verschillende soorten dakisolatiematerialen en hun prijzen vind je hieronder. Er is aanzienlijk prijsverschil tussen de verschillende isolatiematerialen, vanwege de kostprijs van de gebruikte grondstoffen en de moeilijkheidsgraad van de plaatsing. Het is echter niet zo eenvoudig om zomaar het goedkoopste isolatiemateriaal te kiezen. Elk dak vereist een specifieke materiaalkeuze. Daarnaast kunnen ook persoonlijke voorkeuren een rol spelen, zoals geluidswerend effect en ecologische voetafdruk.

Type dak + isolatiemethode​

Afhankelijk van het type dak zijn er verschillende methodes van dakisolatie: Plat dak isoleren: Een plat dak is gevoelig voor condensvorming. Indien constructief mogelijk laat je jouw plat dak beter isoleren langs de buitenkant en opnieuw bekleden door een dakwerker. Deze methode is echter iets duurder. Hellend dak isoleren: Een schuin dak isoleren langs de buitenkant is het meest efficiënt omdat er minder risico is op koudebruggen en het dak minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. De prijs om je dak langs de buitenkant te isoleren is doorgaans iets hoger.  Zoldervloer isoleren: Deze methode is de goedkoopste, maar alleen aanbevolen als je de zolder als opslagruimte gebruikt. De ruimte die onder het isolatiemateriaal beschermd wordt, is dan kleiner. Zo verwarm je efficiënter.

Werken voor- en achteraf

Bij het isoleren van een dak komt er meer kijken dan alleen isolatiemateriaal plaatsen. Voorbereidende werkzaamheden zijn nodig, zoals het verwijderen van bestaande dakbedekking (bij buitenkant isolatie) en repareren van eventuele schade. Ook extra werkzaamheden achteraf zijn belangrijk. Bijvoorbeeld nieuwe dakbedekking plaatsen (bij buitenkant isolatie) of binnenkant van het dak opnieuw afwerken (bij binnenkant isolatie). Deze extra werkzaamheden brengen extra kosten met zich mee. Houd hier rekening mee bij het opstellen van je budget.

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten en mogelijkheden van dakisolatie voor uw specifieke situatie? Onze experts staan klaar om u te voorzien van persoonlijk advies en gedetailleerde informatie!