Hellende daken
Er zijn verschillende soorten. Elk heeft unieke kenmerken en een eigen uitstraling. Het kiezen van het juiste type is belangrijk voor functionaliteit en esthetiek. GeelDak kan je helpen in een weloverwogen keuze te maken die zowel mooi als functioneel is.
De soorten hellende daken
De keuze voor dakbekleding bij hellende daken hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en wensen. Er zijn verschillende materialen en opties beschikbaar om uw hellend dak mee te bedekken.
Zadeldak
Een zadeldak is de klassieke keuze onder de hellende daken. Deze eenvoudige maar prachtige dakvorm past bij vrijwel elke bouwstijl. Het dak bestaat uit twee hellende dakschilden die samenkomen in een omgekeerde ‘V’-vorm. De dakvlakken worden onder een helling van minstens 15 graden geplaatst, maar je kunt het dak zo steil maken als gewenst. Bovendien kenmerkt deze dakvorm zich door twee dakgoten: één aan elke zijde van de dakvlakken.
Schilddak
Een schilddak bestaat uit vier dakvlakken in plaats van twee. Het is eigenlijk een aangepast zadeldak met twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde en twee driehoekige dakschilden aan de korte zijden. Schilddaken zijn vooral geliefd bij oudere woningen, cottages en boerderijen, omdat ze horizontale bouwontwerpen mooi benadrukken. De dakgoot loopt volledig rondom het dak. Dankzij het aerodynamische ontwerp zijn schilddaken extra bestand tegen windstoten.
Kies de dakbedekking voor uw hellend dak
De keuze voor dakbekleding bij hellende daken hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en wensen. Er zijn verschillende materialen en opties beschikbaar om uw hellend dak mee te bedekken.
Keramische dakpannen
Keramische dakpannen zijn over het algemeen duurder dan nieuwe betonnen dakpannen. Ze worden echter vaak als mooier en sierlijker beschouwd. Daarnaast zijn ze gladder, waardoor er minder vuil of mos aan het oppervlak blijft kleven. Het gladde oppervlak zorgt er ook voor dat de randen van keramische dakpannen fraaier zijn dan die van betonnen dakpannen.
Leien dakbedekking
Het leggen van leien op een schuin dak vereist meer expertise van de installateur dan het leggen van dakpannen. Het grote voordeel van leien is dat ze veel verschillende dakvormen mogelijk maken en perfect geïntegreerd kunnen worden in de gevel. Het plaatsen van een leien dak is echter veel arbeidsintensiever dan het leggen van dakpannen, wat kan resulteren in aanzienlijk hogere kosten, vooral bij het gebruik van natuurleien.
Betonnen dakpannen
Omdat betonnen sneldekpannen niet gebakken maar gedroogd worden, krimpen of vervormen ze niet tijdens het droogproces. Betonpannen zijn dus uiterst maatvast en kunnen perfect sluitend gelegd worden.
Specialist in plaatsen van dakkapellen
Waarom kiezen voor een hellend dak?
Hellende daken zijn speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen de uitdagende elementen van de natuur, zoals sneeuw, ijs, water en wind. Dankzij hun kenmerkende driehoekige vorm bieden ze niet alleen stabiliteit, maar zijn ze ook steviger dan andere daktypen. Bovendien zorgen hellende daken voor een perfecte waterafvoer, waardoor de kans op lekkages en waterschade tot een minimum wordt beperkt. Er zijn zelfs specifieke dakpannen, zoals natuurleien, die buitengewoon sterk zijn en naast hun ondoordringbaarheid ook nog eens brandvertragend zijn. Deze eigenschappen maken hellende daken een uitstekende keuze voor woningen en gebouwen die behoefte hebben aan duurzaamheid, bescherming en esthetiek.
- Milieuvriendelijk door verbruik regenwater
- Bouwvergunning verkrijgen is eenvoudig
- Duurzaam en gemakkelijk te onderhouden
Van buiten naar binnen
Opbouw hellend dak
Een dak bestaat steeds uit meerdere lagen en kun je vergelijken met een ui die we laag per laag beknopt gaan ontleden.
Dakbedekking
Er zijn verschillende soorten dakbedekking: dakpannen, natuursteen leien, houten leien, vezelcementplaten of vezelcementleien en een metalen dakbedekking. Je dakbedekking beschermt je dak en zolderruimte tegen water en voert het water af naar de dakgoot. Daarom moet je dakbedekking vochtkerend, waterwerend en waterdicht zijn.
Onderdak
Net zoals je dakbedekking biedt je onderdak bescherming tegen water, maar ook tegen wind. Je kunt kiezen tussen een soepel en een stijf onderdak:
Thermische isolatie
Een goed geïsoleerd hellend dak is essentieel. Het houdt de warmte binnen tijdens de winter en zorgt voor koelte in de zomer. Dit heeft niet alleen voordelen voor je comfort, maar ook voor je portemonnee en het milieu. Een geïsoleerd dak bespaart energie en vermindert CO2-uitstoot.
Dampscherm
Het dampscherm zorgt voor een luchtdichte afwerking en voorkomt vochtindringing in de isolatie. Zonder dampscherm kunnen schimmels ontstaan en vermindert de isolatiewaarde. Werk doorboringen luchtdicht af en controleer ook de randen op een luchtdichte afwerking van het dampscherm.
Binnenafwerking
De laatste stap in de opbouw van je hellend dak is het plaatsen van je plafondpanelen.
Schuin dak van A tot Z.
GeelDak is een professioneel team met de nodige vakkennis en materialen die elk project volledig op maat afwerken, van A tot Z. Neem contact met ons op en ontdek hoe onze persoonlijke service jou kan helpen.
- Hoge kwaliteit
- Gecertificeerd dakwerker
- Snelle prijsofferte
- +15 jaar ervaring
De mogelijkheden bij Geeldak
GeelDak is gespecialiseerd in het construeren van dakkapellen.
HELLEND DAK MET DAKKAPEL
Een dakkapel in een hellend dak biedt uw woning een enorme meerwaarde. Het zorgt voor een aangename lichtinval en biedt bovendien extra ruimte in de kamers onder het dak. Onze dakwerkers hebben ruime ervaring met het plaatsen van dakkapellen. Neem dus zeker contact met ons op als u interesse heeft in het laten installeren van een dakkapel in uw hellend dak.
HELLEND DAK IN HOUTSKELETBOUW
Bij hellende daken wordt meestal gekozen voor een houten skelet. De draagstructuur voor het hellend dak bestaat uit stevige houten balken die volgens het juiste patroon op de draagmuren worden geplaatst. Door gebruik te maken van houtskeletbouw voor uw hellend dak, heeft u nog steeds diverse opbouwmogelijkheden om uit te kiezen.
HELLEND DAK AFWERKEN MET ZINK
Zink is een moderne en duurzame optie voor uw dak. Het heeft een tijdloze uitstraling en past bij elke bouwstijl. Zowel platte als hellende daken kunnen worden afgewerkt met zink. De investering in zink zal u jarenlang plezier opleveren, omdat zink zeer duurzaam is en weinig onderhoud vereist.
Heb je nog vragen?
Veelgestelde vragen
Is een schuin of plat dak beter?
Er zijn veel voordelen aan een plat dak. De kosten zijn van een plat dak meestal lager dan bij een schuin dak vanwege de eenvoudigere constructie. Daarnaast biedt het vaak meer woonruimte omdat de muren hoger zijn.
Hoeveel kost een hellend dak?
De kostprijs van een dak hangt af van verschillende factoren. Het type dak, de grootte, de dakbedekking en de uit te voeren werkzaamheden spelen allemaal een rol. Bijvoorbeeld, een schuin dak dat vernieuwd wordt met dakpannen zal doorgaans goedkoper zijn dan een dak dat bedekt is met leien. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van de kostprijs voor het vervangen of renoveren van een dak.
Kies ik voor pannen of leien bij een schuin dak?
Dakpannen van klei of cement worden vaker gebruikt dan leistenen, omdat ze beschikbaar zijn in verschillende kleuren, profielen en formaten, waardoor ze passen bij elke stijl. Een gemiddelde dakpan heeft een levensduur van ongeveer 50 jaar.
Natuurlijke of kunstmatige leien zijn zeer milieuvriendelijk en bestand tegen vuur. Natuurleien hebben een zeer lange levensduur, maar zijn duurder dan kunstleien. Bovendien zorgt de dichtheid van de duurzame steen voor een betere isolatiewaarde, wat leidt tot lagere energiekosten.
Welke dakpan kiezen?
Bij het kiezen van de juiste dakpan voor jouw dak is de hellingsgraad een belangrijke factor om rekening mee te houden. De keuze tussen platte dakpannen en holle dakpannen hangt namelijk voornamelijk af van de hellingsgraad van je dak.
Hoelang duurt het plaatsen van een hellend dak?
Afhankelijk van de grootte en de omvang van het project, kan het plaatsen van een dak enkele uren tot enkele dagen in beslag nemen. Hanteer per 30 vierkante meter 1 dag aan werkuren.
Hoe snel dient een hellend dak vervangen te worden?
Een schuin dak heeft doorgaans een levensduur van gemiddeld 30-70 jaar. Betonnen dakpannen gaan gemiddeld 30-40 jaar mee, terwijl keramische dakpannen een levensduur hebben van gemiddeld 50-70 jaar. Rieten daken hebben een gemiddelde levensduur van 25-40 jaar, terwijl leien daken gemiddeld 25-100 jaar meegaan.
Hoe onderhoud ik mijn hellend dak?
Bij een hellend of schuin dak bestaat het onderhoud vooral uit het reinigen en/of herstellen van de dakpannen. We raden tevens ook aan om kleine herstellingen snel op te merken of GeelDak in te schakelen om jouw dak te komen inspecteren op gebreken. Zo voorkom je nog meer schade. Vergeet ook zeker het reinigen van jouw dakgoten niet, een vaak vergeten ding!
Is het verplicht om een hellend dak te isoleren?
Ja, dakisolatie is sinds 1 januari 2015 voor zelfstandige woningen in Vlaanderen. Of het nu gaat om een appartement, een eengezinswoning of een studio. Voor daken kleiner dan 2m² geldt deze verplichting niet. De dakisolatienorm is weliswaar een minimale woningkwaliteitsnorm.
Wie slim is en goed wil isoleren doet dus best meteen veel beter, door te kiezen voor dikker en beter isolerend materiaal!
Meer informatie vind je hier.
Zijn er premies bij het plaatsen of renoveren van een hellend dak?
Ja, de overheid voorziet premies voor het plaatsen of renoveren van een hellend dak. Voor meer informatie verwijzen graag naar de website van de overheid.
Je kan onder meer premies krijgen voor:
- plaatsen van nieuwe dak- of zolderisolatie
- verwijderen van asbest
- afbraak van van dakstructuren en vervanging door draagkrachtige elementen
- plaatsen van een onderdak bij hellende daken